Kek coklat lembab
5:06 PTGhai jom buat kek yang simple lagi sedap !
Bahan A
2 biji telur
1 cwn minyak jagung
1 cwn gula pasir
1 cwn gula merah
[gula pasir & gula merah diletakkan didalam satu bekas yg sama ]
Bahan B
1 sudu kecil vanilla
1 stngah cawan susu segar ( susu kotak ducth lady coklat )
1 stngah cwn air
2 sudu kecil nescafe
Bahan C
2 sudu sodium bikarbornat
1 sudu baking powder
1 stngah cwn sebuk koko
2 cwn tepung gandum
Toping (last )
1 stngah cwn susu pekat
1 sudu besar minyak jagung
1 stngah cwn sebuk koko
Cara-caranya :
· Sediakan bahan yang kering dahulu . selepas itu , bahan basah
· Bahan-bahan B di campurkan bersama .
· Bahan-bahan C di campurkan bersama .
· Pertama , bahan-bahan A dahulu .
1. Pukul telur sehngga kembang (jgn terlampau kembang sangat )
2. Masukkan minyak jagung dan gaul sehingga sebati .
3. Masukkan gula pasir dan gula merah , sedikit demi sedikit berselangseli dengan gaulan . contohnya : masuk gula tiga sudu then gaul , masuk lagi tiga sudu gaul . sehinnga gula tadi habis . PERINGATAN : Jangan gaul sehinnga gula larut . pastikan gula masih lagi nampak kasar-2 .
· Masukkan bahan-bahan B dan C pula :
1. Masukkan bahan B beselang-seli dengan bahan C ke dalam adunan .
Contohnya : masukkan dua sudu makan bahan C ke dalam adunan , kemudian gaul . selepas itu masukkan bahan B ke dalam adunan (sedikit jep . korang agak-2 jer okay ) then gaul . buat sehingga bahan B dan C habis
2. Selepas bahan-bahan sudah habis di gaulkan bersama . Rasa adunan ( celup pemukul ke dalam adunan dan angkat ) mesti larh tidak terlampau pekat dan terlampau cair .
3. Masukkan adunan tadi ke dalam Loyang yang disapu dengan minyak jagung .
4. Dan bakar dalam 45 minit bersuhu 180 degree
· Apabila dah masak , sejuk kan sebentar . kemudian keluarkan kek tersebut .
· Letakkan di atas pinggan atau lain-2 .
Topiing pula . cara-caranya :
1. Satukan bahan-bahan toping ke dalam periuk kecil yg bertangkai ( ikut cita rasa masing-2, lebih mudah yg bertangkai)
2. Didihkan air didalam kuali besar/periuk ( yang lebih besar drpd perik kecil tadi )
3. Dan cairkan toping tadi sehinnga cair dan sebati . ( jangan sehingga pekat kerana ia akan menjadi pahit dan tak lawa )
4. Sesudah cair dan sebati , angkat periuk kecil tadi dan lap bawahnya dgn kain . supaya air didihan tadi tidak menitis diatas kek.
· Tuangkan toping tadi di atas kek dan ratakannya .
· Done !
Untuk lebih tampak menarik , taburkan hirisan badam / chocolate rice / whatever .
PETUA :
1. Gaul adunan / masakkan mengikut arah lawan jam
2. Oven mestilah dipanaskan dahulu , sebelum memasukkan kek
3. Wajiblah bersabar semasa melakukannya
4. Loyang yang hendak digunakan haruslah mempunyai kertas yang disaluti minyak jagung , dan tampal didalam loyang . kegunaanya , supaya kek kita cantik dan tak hitam bwhnya .
p/s: Selamat Mencuba resipi yang simple ini ! J
0 comment