Dari kampung ke taman

1:48 PTG



Assalammualaikum and hello uollss . klasik sungguh rumah yang kat dalam gambar ni kan .

Okayy , oleh demikian kerana dah pindah ke rumah baru sudah sebulan . eceh . nak sharelah jugak kan kan . Mira before ni tinggal dalam kampung yang bernamakan Kampung Batu Melintang . Tapi, masa sekolah dulu bebudak sekolah panggil KD short form untuk Kampung Dalam . Haha . claassskaujah . Lama jugaklah duduk kat KD . Dari umur dua tahun duduk kat kampung tu sampai umur mira 17 tahun. cuba kira brape lama mira duduk situ . Lama kan ?

Duduk kampung bukan duduk dengan opah mira . Family mira ada sewa rumah kat dalam tu . Then , kami kena pindah ni pun sebab tuan rumah tu nak rumah dia balik . ngengadelah . Walaupun berat je hati kitaorang nak tinggalkan rumah tu . Tapi kami terpaksa jugak keluar dari rumah tu . Nasib orang menyewa kan . beginilah caranya . eh ? macam lagu sam pulak . ~

Dulu duduk rumah yang belantaikan simen yang dabaluti dengan tikar getah . So sekarang dah duduk dekat rumah baru dah . Rumah berlantaikan marmar pintu berpintukan slainnngggdooorr . LOL . Tapi , duduk dekat taman ni kurenggg sikit . semangat kekitaan dia tak menakjupkan . Kalau duduk dekat kampung , Boleh dikatakan semua orang friendly . Bila jalan-jalan dalam kampung senyum . Jenis mira and orang-orang yang dalam kampung tu . Bila naik motor ke apeke mesti tegur . macam bila mira jumpa atok , mira tegur tok . Bila jumpa pak cik ni , mira tegur pak . bila selisih dengan opah mira tegur pah . Bila selisih dengan mak cik mira tegur cik .

See , still bertegur sapa walaupun masa tu tengah bawak motor lajunya 40km/j . Duduk kampung memang best , tak takut kalau mira and akak kena tinggal berdua je kat rumah masa parents mira pi meniaga kat cameron . Rasa selamat je . Duduk kg dekat dengan bestie , bila bosan pi rumah dorang . Nak bersembang samapai pukul 12 malam pun mak and ayah tak marah . sebab rumah antara mira dgn besties mira bukan jauh mana pun .

Lagipun , mak and opah bestie mira ni dah macam family dah dengan mira . Kekadang tu tidur rumah dorang . Memang sporting taw taw . Best taw taw . Bila time kenduri mesti meriah . Ramai yang datang . Kalau karoke sampai 2 pagi pun jiran-jiran tak kesah pun . But , skrg ni duduk taman terpikir . Kalau abg kawin nanti tak bolehlah nak karoke sampai 2 pagi , tak bolehlah atok nak main kompang sampai tengah malam . Depan rumah tak sebesar rumah kat kampung . Ada padang kat depan tu . Boleh muaat 6 kemah kawin .

Duduk kat taman ni nilai kekitaan dia kurang . Tak sehebat duduk kat kampung . Walaupun nak masuk kg tu agak jauh . Tapi bagi mira dekat je 5 minit dah sampai rumah dah kalau dari pekan . Orang yang baru and tak biasa masuk kampung je yang rasa lama and jauh nak masuk ke dalam tu . Padahal dekat jelah .

Bila dah duduk kat taman ni . everytime duduk dalam rumah je . membesarkan badan . Taktau nak pegi mana . tsk tsk ! Yang pastinya suasana kampung and taman memang berbeza . sekian .

p/s : Mira rindu nak duduk kat kampung ,

You Might Also Like

0 comment